Ex-pääministeri Aho Bernerin mullistavista liikennesuunnitelmista: Jos emme hoida sitä, me kaikki häviämme

Ministeri Bernerin esitys on törmännyt kovaan vastustukseen eri puolilla poliittista kenttää.

Suomen entisen keskustalaisen pääministerin Esko Ahon mukaan maassamme pitää uudistaa liikenteen rakenteet. Hän otti kantaa liikenne -ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) esitykseen lauantaina TV1:n Ykkösaamussa.

– Se on meille kansallinen elinkysymys. Siinä [liikenneuudistuksessa] ei tarvitse miettiä, kuka voittaa ja kuka häviää, koska voimme kaikki voittaa. Jos emme hoida sitä, me kaikki häviämme, sanoo Aho.

Miksi olisi fiksumpaa kerätä maksut tien käyttöön perustuen eikä nykyisellä mallilla?

– Perustelut liittyvät siihen, että ympäristövaatimukset tulevat koskemaan paljon liikennettä. Silloin meillä olisi käytössä keino, jolla voidaan mennä ympäristöystävällisimpiin ratkaisuihin. Toinen syy on se, että meidän täytyy avata liikenneverkkojen rajapinnat, että yhteistyö eri liikennemuotojen kesken toimii. Kolmanneksi tarvitsemme digitaaliset alustat, jotka ovat välttämättömiä, jotta digitaaliset palvelut voivat tulla liikenteeseen tehokkaasti.

Esko Aho toimii ministeri Bernerin nimittämän liikenneselvitysryhmän puheenjohtajana(siirryt toiseen palveluun). Viime syyskuussa nimetyn selvitysryhmän tehtävänä on visioida, millainen olisi suomalainen liikenne- ja viestintäjärjestelmä vuonna 2050, ja keksiä keinot, miten tavoitteeseen päästään.

Ministeri Berner julkaisi liikenneuudistuksen viime torstaina. Ministerin esitys törmäsi heti alkumetreillä vastarintaan hallituspuolueissa ja oppositiossa.

Bernerin esityksen puolustaja löytyi kuitenkin ministerin omasta puolueesta. Pääministeri Juha Sipilä hehkutti Bernerin uudistusta, ja kuvaili sitä rohkeaksi ja ennakkoluulottomaksi.

Lähteet: YLE Liikenne 21.1.2017 klo 11:18