Väkevä kuvaus dramaattisesta vuodesta

Mustat joutsenet – ennalta-arvaamattomat muutosvoimat – käänsivät vuonna 1991 totutut kuviot ylösalaisin. Suomen talous oli syöksynyt lamaan ja neuvostoimperiumi horjui kohti hajoamista. Pääministeriksi keskustan veret seisauttaneen vaalivoiton jälkeen noussut Esko Aho yritti luotsata Suomea kriisien keskellä kohti parempia ja vakaampia aikoja.

Kirjassa Aho asettaa mullistavan vuoden tapahtumat paikoilleen, osaksi laajempaa kuvaa. Hän kertoo, miten päätöksenteossa oli herättävä ja sovittauduttava äkisti uuteen todellisuuteen. Aho ravistelee vakiintuneita käsityksiä 1990-luvun alun laman syistä ja tehdyistä “virheistä”. Hän perkaa, miten ja miksi Suomi ajautui lamaan, ja millaista nahanluontia Suomen uusi nousu edellytti. Nokiankin tulevaisuus oli vuonna 1991 veitsenterällä, ja yhtiön draamasta piirtyy kirjassa uusi luku.

“1990-luvun alun kriisi muodosti historiallisen taitekohdan. Sen taustan ja ratkaisujen tunteminen on välttämätöntä, jotta voisi ymmärtää, miksi Suomi on tänään sitä mitä se on.”

– Esko Aho

22,50 

SKU: 978-951-1-37576-0 Kategoria:

“Yhdeksänkymmentäluvun alun laman alla, laman keskellä ja laman jälkihoidossa syntyi varmasti virheitä. Mielikuva siitä, että elvyttämisen ja velanoton sijaan kaikkia etuuksia leikattiin, on kuitenkin perusteellisesti väärä. Suomi kattoi kansantalouden romahduksen aiheuttaman valtiontalouden alijäämän ensi sijassa ulkomaisella velalla.

Velanoton halua ei puuttunut. Ongelmia sen sijaan tuotti lainan saanti ja myös sen korkea hinta. Velanhoidon kustannukset uhkasivat karata käsistä. Entä jos velkaa olisi otettu vielä enemmän pelkäämättä lainahanojen sulkeutumista tai jyrkästi nousevia korkokustannuksia? Olisiko niin voitu rakentaa paremmin silta laman yli ja saada kasvu nopeammin käyntiin?

Marraskuun devalvaatioon mennessä yli neljä viidesosaa laman aikaisesta kansantuotteen supistumisesta oli jo takana. Siihen ei enää mikään olisi purrut. Kasvuun paluukaan tuskin olisi ratkaisevasti nopeutunut, sillä sen ratkaisivat kilpailukyvyn korjaus ja rakenteelliset toimet.”

– OTE KIRJASTA

Lisätiedot

Paino 0,420 kg (kilogramma)
Mitat 22 × 15,5 × 2,5 cm (senttimetri)
Sivumäärä

281

Kustantaja

Otava