Mullistavan vuoden 1992 tausta ja seuraukset

Suomi joutui tekemään kauaskantoisia ja nopeita valintoja vuonna 1992. Talouskriisin keskellä Esko Ahon hallitus irtautui yya-sopimuksesta, haki jäsenyyttä Euroopan yhteisössä ja teki vuosisadan asekaupat ostamalla Hornet hävittäjät. Ratkaisut päättivät ajan, jolloin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa oli hallinnut suhde Neuvostoliittoon.

Ulkoisten olosuhteiden rajut muutokset ovat usein ajaneet Suomen linjamuutoksiin. Keväällä 2022 Ukrainan sota pakotti uuteen turvallisuuspoliittiseen ajatteluun ja johti Nato-jäsenyyden hakemiseen.

Suomi on tehnyt historiallisia valintoja sisäisen ja ulkoisen myllerryksen keskellä. Onnistuakseen ratkaisut ovat edellyttäneet monen tekijän yhteensovittamista, kun vastuksina ovat olleet niin itäinen suurvalta, yhden opin kannattajat kuin kummittelevat aavekissatkin.

Aho jatkaa 1991-kirjansa kertomusta, mutta laajentaa näköalaa. Hän pureutuu siihen, miten Suomi on ratkonut itä-länsi -suhteen ristiriitoja ja pyrkinyt kohti parempaa tulevaisuutta. lisäksi kirjassa kohdataan aavekissoja.

Vuoden 1992 draama ja sen tausta ovat olennainen osa Suomen kehitystarinaa.

29,50 

SKU: 978-951-1-42295-2 Kategoria:

“Suurten käänteiden hetket voi yleensä helposti tunnistaa. Mutta sen syvällinen ymmärtäminen, mikä sai mullistuksen aikaan ja mitä käänteestä seurasi vaatii sitä vastoin vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Olen valinnut kiintopisteekseni vuoden 1992. Kuvaan ratkaisuja ja tunnelmia sellaisina, miltä ne sen hetken olosuhteissa näyttivät. Käytän vuotta 1992 samalla tähystyspaikkana sekä taaksepäin kylmän sodan aikaan että tienä nykyhetkeen.

Keskityn kolmeen pääteemaan: ulko- ja turvallisuuspolitiikkamme käänteisiin, Suomen talouden yhdeksänkymmentäluvun alun kriisiin sekä uuden Venäjän rakentamisen haasteisiin. Kaikki kolme kytkeytyvät muutenkin kuin ajallisesti toisiinsa. Niitä ei voi kunnolla ymmärtää tuntematta historiaa.”

– Esko Aho

Lisätiedot

Paino 0,420 kg (kilogramma)
Mitat 22 × 15,5 × 2,5 cm (senttimetri)
Sivumäärä

286

Kustantaja

Otava