Imperiumin tuho antaa lukijalle mahdollisuuden katsoa Neuvostoliiton loppuvaiheen kujanjuoksua Jegor Gaidarin näkökulmasta. Kun välttämättömät uudistukset vesittyivät tai jäivät kokonaan tekemättä, jäljelle jäi vain riskialtis harppaus uuteen ja tuntemattomaan. Venäjän tapauksessa se tarkoitti vuoden 1992 alussa Gaidarin johdolla käynnistettyä “shokkiterapiaa”. Monien mielestä siinä oli liikaa shokkia ja liian vähän terapiaa. On helppo tunnistaa hintojen kertarysäyksellä toteutetun vapauttamisen ja brutaalin yksityistämisen varjopuolet, mutta hyvä kysymys kuuluu: oliko Venäjällä enää vaihtoehtoja?

Historioitsija, ekonomisti, taloustieteiden tohtori Jegor Gaidar oli yksi Venäjän 1990-luvun alun talousuudistusten keskeisistä johtajista ja ideologeista. Talousministerinä toimineen Gaidarin johdolla aloitettiin siirtyminen suunnitelmataloudesta markkinatalouteen, toteutettiin hintojen vapauttaminen, verojärjestelmän uudelleenorganisointi, ulkomaankaupan vapauttaminen ja aloitettiin yksityistäminen. Gaidar osallistui vero- ja budjettilainsäädännön sekä vakautusrahastolain kehittämiseen ja perusti nimeään kantavan Talouspolitiikan instituutin (Gaidar Institute for Economic Policy), jota johti kuolemaansa asti. Gaidar on julkaissut lukuisia taloustieteellisiä tekstejä sekä useita Venäjän taloushistoriaa ja suunnitelmataloudesta markkinatalouteen siirtymistä analysoivia monografioita. 

25,00 

SKU: 978-952-93-4495-6 Kategoria:

“Jegor Gaidar on tehnyt valtavan työn selvittääkseen Neuvostoliiton romahduksen syyt. Imperiumin tuho on suorastaan riipaiseva kuvaus keskitetyn vallan ja ideologisen oikeaoppisuuden seurauksista. Yksipuolinen nojautuminen luonnonvaroihin kuten öljyyn ja kaasuun on periytynyt Venäjän talouteen.”

Paavo Lipponen

“Gaidar oli kuitenkin ehtinyt samana vuonna julkaista pääteoksensa Imperiumin tuho, joka nyt on saatavilla erinomaisena suomennoksena. Käsissä on häkellyttävän ajankohtainen teos, sensaatio. Se on perusteellinen, historiaan vahvasti nojaava katsaus imperiumeista ja niiden väistämättömästä tuhosta. Gaidarin sanoin: ‘Imperiumin kivuton ja hallittu purkaminen ei ole onnistunut keneltäkään.’ Gaidar kuvaa yksityiskohtaisesti, miten neuvostoimperiumi hajosi – ja varoittaa yrityksestä luoda uusi.”

René Nyberg, kirja-arvio HS 26.10.2014

“Tämä on paras lukemani teos siitä, miksi Neuvostoliitolle kävi niin kuin kävi. Kirja auttaa ymmärtämään myös nykypäivän Venäjän talouden ja yhteiskunnan ongelmia, joista monet ovat neuvostoajan perintöä. On hienoa, että tämä tärkeä naapurimaamme menneisyyttä ja nykyisyyttä valottava teos julkaistaan nyt vihdoin suomeksi.”

Matti Anttonen – Ulkoministeriö, alivaltiosihteeri

Lisätiedot

Paino 0,825 kg (kilogramma)
Mitat 25 × 18 × 2 cm (senttimetri)
Sivumäärä

287

Painos

2. painos

Käännös

Jukka Mallinen